Site Loader

Paine neagra cu maia de drojdie home made.

Articol din carantina,

Teama de a nu contacta noul virus si restrictiile impuse ne-au determinat sa mergem mai rar la hipermarket si sa facem cumparaturi online.

Nu mancam de obicei paine, dar daca toata lumea se plange ca nu are paine proaspata si ca nu gaseste drojdie in magazine, ni s-a facut si noua pofta. 😊

Simteam o nevoie acuta sa mancam paine, asa ca a trebuit sa dramuim drojdia pe care o cumparasem in vremea in care inca se mai gasea in magazine. Asa am ajuns sa o inmultesc facand maia din drojdie.

Am avut un cubulet de drojdie, pe care l-am impartit in 4 bucati, pe fiecare intr-o caserola de sticla. Deasupra fiecarei bucati am pus aproximativ 50 g faina si apa si am amestecat pana la omogenizare. Caserolele le pastrez la rece in frigider.

De fiecare data cand am nevoie de drojdie folosesc jumatate din cantitatea din caserola si o inlocuiesc adaugand faina si apa proaspete, amestec iar si drojdia incepe sa se extinda. 

 

Ingrediente:

200 g faina integrala

200 g faina de secara

3 linguri de maia

apa calduta

sare

2 linguri de ulei

 

Mod de preparare paine neagra cu maia:

1. Amesteca faina integrala cu cea de secara, sarea, maiaua si putina apa calduta cat sa se omogenizeze. Poti folosi un robot special sau chiar mixerul cu palete spiralate.

2. Pune coca intr-un castron si acoper-o bine cu o folie de plastic. Apoi las-o sa creasca cel putin 15 minute.

3.  Pune coca pe un blat curat presarat cu faina si framant-o putin cu mainile.

4. Pune cuptorul la 200 de grade si lasa-l sa se incinga bine. 

5. Tapeteaza o forma cu hartie de copt si cativa stropi de ulei. Aseaza coca in forma si pulverizeaza un strop de ulei si deasupra. In felul acesta vei scoate mai usor painea din forma. Eu am folosit un vas adanc, dar iti recomand sa folosesti un vas de dimensiuni mai mici cu pereti mai putin inalti, eventual detasabili.

6. Cand temperatura din cuptor a ajuns la 200 de grade, poti introduce forma cu aluatul in cuptor.

7. Da cuptorul la o temperatura mai mica. Eu l-am pus la 140 de grade.

8. Verifica din cand in cand cu un betisor de lemn, daca interiorul painii este copt.

 

Am taiat painea felii, deoarece painea de secara iese umeda, asadar se poate strica mai repede decat painea din faina alba. Eu prefer sa o si prajesc inainte sa o mananc.

Si-am incalecat pe-o sa si v-am spus reteta mea de carantina pentru paine cu maia de drojdie.

maia din drojdie
maia din drojdie
coca pentru paine neagra cu maia de drojdie
coca pentru paine neagra cu maia de drojdie

paine integrala

Paine neagra cu maia de drojdie
Paine neagra cu maia de drojdie

 

Am incercat si intr-un vas mai mic si cu cantitate mai mare de faina de secara, vezi aici reteta 

Vezi si alte retete Retete de dieta vegan sau de post
array(1) { [0]=> object(WP_Term)#7183 (16) { ["term_id"]=> int(45) ["name"]=> string(33) "Retete de dieta vegan sau de post" ["slug"]=> string(33) "retete-de-dieta-vegan-sau-de-post" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(45) ["taxonomy"]=> string(8) "category" ["description"]=> string(1836) "

Retete de dieta vegan sau de post,

retete simple si sanatoase.

Retete de dieta vegan sau de post pentru cei ce nu consuma produse de origine animala: carne, oua, lactate si miere.

Retetele de dieta vegan sau de post sunt potrivite pentru periodele in care crestinii ortodocsi tin post.

Ce inseamna vegan? Afla citind articolul nostru http://www.retete-dieta.ro/blog/stil-de-viata-vegan/

Vegan inseamna un stil de viata din care sunt excluse mancarurile cu produse animale, dar si produsele de intretinere si cosmetice obtinute din produse animale, imbracaminte, incaltaminte, pe scurt nimic care provine de la animale. Pe langa carne, veganii nu consuma nici alimente ca: ouale, laptele si mierea. Ideea principala a curentului este ca industria animala distruge mediul inconjurator si nu este sustenabila.

Pe cat de blamat de unele persoane, pe atat de apreciat de altii, este oare veganismul o necesitate a vremurilor noastre?

Intr-o lume in care totul se face industrial, de la alimentatie, la cultura si educarea psihicului, era nevoie de un curent care sa puna accentul pe individ, pe nevoia lui de a iesi din multime, pentru a trai dupa propriul plac si nu odata cu valul social ghidat de reclame pentru o viata comoda dar lipsita de sens.

Vezi si retetele noastre ovo-lacto-vegetariene: http://www.retete-dieta.ro/retete-ovo-lacto-vegetariene/

" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(91) ["filter"]=> string(3) "raw" ["cat_ID"]=> int(45) ["category_count"]=> int(91) ["category_description"]=> string(1836) "

Retete de dieta vegan sau de post,

retete simple si sanatoase.

Retete de dieta vegan sau de post pentru cei ce nu consuma produse de origine animala: carne, oua, lactate si miere.

Retetele de dieta vegan sau de post sunt potrivite pentru periodele in care crestinii ortodocsi tin post.

Ce inseamna vegan? Afla citind articolul nostru http://www.retete-dieta.ro/blog/stil-de-viata-vegan/

Vegan inseamna un stil de viata din care sunt excluse mancarurile cu produse animale, dar si produsele de intretinere si cosmetice obtinute din produse animale, imbracaminte, incaltaminte, pe scurt nimic care provine de la animale. Pe langa carne, veganii nu consuma nici alimente ca: ouale, laptele si mierea. Ideea principala a curentului este ca industria animala distruge mediul inconjurator si nu este sustenabila.

Pe cat de blamat de unele persoane, pe atat de apreciat de altii, este oare veganismul o necesitate a vremurilor noastre?

Intr-o lume in care totul se face industrial, de la alimentatie, la cultura si educarea psihicului, era nevoie de un curent care sa puna accentul pe individ, pe nevoia lui de a iesi din multime, pentru a trai dupa propriul plac si nu odata cu valul social ghidat de reclame pentru o viata comoda dar lipsita de sens.

Vezi si retetele noastre ovo-lacto-vegetariene: http://www.retete-dieta.ro/retete-ovo-lacto-vegetariene/

" ["cat_name"]=> string(33) "Retete de dieta vegan sau de post" ["category_nicename"]=> string(33) "retete-de-dieta-vegan-sau-de-post" ["category_parent"]=> int(0) } }

Ana Maria

"Incerc sa adopt un stil de viata cat mai sanatos, sa consum in fiecare zi legume, sa inlocuiesc din cand in cand proteinele animale cu cele vegetale si sa consum cat mai putini carbohidrati. Mananc in general disociat si tin fasting hipocaloric atunci cand simt ca pot incepe o cura de slabire."

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Calculator calorii

error: Content is protected !!