Site Loader
coliva

Panspermia – coliva din Grecia antica, istorie si retetaNoi o numim coliva, dar cuvantul provine din limba greaca din Kollyba, care la origine inseamna mica moneda de aur.

Obiceiul de a oferi koliva, kollyvakollyba sau coliva in amintirea celor dragi care nu mai sunt printre noi, se gaseste in: Grecia, Romania, Bulgaria, Cipru, Moldova, Rusia, Serbia dar si in alte tari in care se afla crestini ortodocsi.

Vezi reteta clasica de coliva romaneasca aici: http://www.retete-dieta.ro/dulciuri/coliva-traditionala-romaneasca/

 

Coliva in religia ortodoxa

Biserica a introdus traditia colivei in anul 361-363 in memoria minunii savarsite de sfantul Teoron Tiron. Imparatul Iulian Apostatul (nepotul lui Constantin I), care incerca sa readuca Imperiul Roman de la crestinism la paganism, a ordonat ca in prima saptamana a Postului Mare, toate alimentele din piete sa fie stropite cu sangele de la sacrificii.

Sfantul Teoron a avut o viziune cu fapta imparatului si i-a indrumat pe crestini sa nu cumpere alimente din piata ci sa isi faca acasa un amestec de grau fiert cu miere.

La început deci coliva a servit ca hrana, iar mai apoi la pomenirea mortilor, dupa modele si traditii care existau deja in lumea pagana a timpului.

 

Panspermia – coliva din Grecia antica

Grecii antici aveau o sarbatoare foarte importanta numita Anthesteria. Evenimentul era organizat in cinstea lui Hermes si a  lui Dyonisus, zeul vitei de vie, al vinului, fructelor, agriculturii si al fertilitatii. La aceasta sarbatoare participau toate clasele sociale, inclusiv sclavii. Echinoctiul de primavara marcheaza finalul iernii si inceputul primaverii, un moment perfect pentru a savarsi ritualuri si a se pregati pentru un nou ciclu al vietii.

Festivitatile tineau 3 zile, aveau probabil loc intre 11 si 13 februarie si prevesteau venirea primaverii. Cele 3 zile se numeau: Pithoigia, Choes, si Chytroi.

In ziua Pithoigia se sarbatorea ajungerea la maturitate a vinului. Pithoi, recipientele din lut in care era depozitat vinul se deschideau special cu aceasta ocazie.

Choes, ziua a doua a sarbatorii era rezervata ceremoniei din templul lui Dyonisos, dar si intalnirii cu rudele si prietenii. In aceasta zi se consuma din nou vin si se organizau concursuri de cine bea cel mai mult.

Insa Anthesteria mai are un scop foarte important, acela de a sarbatori mortii. Astfel, in ziua a treia Chytrai erau invocate spiritele celor morti, se oferea ca ofranda Panspermia (coliva) zeului Hermes, care avea puterea de a cobori in lumea din adancuri (mortilor).

Aceasta panspermia nu este tocmai desertul delicios din zilele noastre, ci contine grau fiert, diverse boabe si mirodenii si este mai mult o supa.

Panspermia este un ritual al renasterii naturii. Graul este simbolul Mamei Pamant si recompensa recoltei, ingredientul principal legat de natura si de noul ciclu al vietii.

Ingrediente Panspermia din Grecia antica

1 cana de naut uscat
1 cana de fasole uscata
1 cana boabe de grau
1 cana de linte verde
1 lingura sare
1/2 lingurita piper negru macinat
1/2 cana ulei de masline extra virgin grecesc
1 lamaie proaspat stoarsa
8 crengute de oregano proaspat
2 fire de ceapa verde

Mod de preparare Panspermia

  1. Pune nautul, fasolea si graul la inmuiat, peste noapte, in castroane cu apa rece.
  2. A doua zi scurge apa si clateste boabele.
  3. Pune la fiert boabele in apa rece proaspata si fierbe 30 de minute. Adauga si boabele de linte verde si lasa sa mai fiarba impreuna pana devine si lintea frageda.
  4. Condimentează supa cu sare și piper.
  5.  Indeparteaza de pe foc si toarna uleiul de masline.

Coliva in zilele noastre

Koliva sau Panspermia contine o fiertura de grau, amestecata cu nuci maruntite si miere. Grecii folosesc migdale, iar romanii nuci. Atunci cand graul a fost greu de procurat, crestinii au folosit orez.

Coliva reprezinta trupul celui aflat in nefiinta, deoarece hrana principala a omului era in trecut graul. Coliva este o reprezentare materiala a credintei ortodocsilor in viata de apoi.

„După cum bobul de grâu, ca să încolțească și să aducă roadă, trebuie să fie îngropat mai întâi în pământ și să putrezească, tot așa și trupul omenesc mai întâi se îngroapă și putrezește, pentru ca să învieze apoi întru nestricăciune” (vezi Ioan 12, 24 și I Corinteni 15, 36).

Dulciurile din compozitia colivei reprezinta lucrurile bune facute de cel mort dar si nadejdea in viata vesnica. In timp ce grecii deseneaza pe coliva o cruce si/sau initialele celui trecut in nefiinta, romanii obisnuiesc sa reprezinte o cruce si sa adauge si bomboane si alte dulciuri pentru ornare. As interpreta acest exces de zel ca pe un optimism mai puternic al neamului nostru si o dorinta de mai bine pentru cei amintiti.

Leganarea colivei cu mainile este un simbol al invierii si reprezinta legatura dintre lumea celor vii si a celor morti.

 

Beneficii nutritionale

Graul contine carbohidrati complecsi, fibre dietetice si proteine, este bogat in antioxidanti, vitamina B si magneziu.

Adaugarea de boabe integrale de grau in dieta ta aduce numeroase beneficii:

  • Graul este bogat in magneziu si regleaza nivelul de zahar din sange.
  • Previne tulburarile metabolice. Este un aliment benefic in lupta cu obezitatea.
  • Imbunatateste sanatatea cardiovsculara.

Consumul de grau trebuie sa fie totusi moderat, in exces putand ridica si riscuri. De asemenea sunt persoane care sufera de anumite alergii si afectiuni, care nu au voie sa consume grau nici in forma sa integrala. Pentru o dieta echilibrata va sfatuim sa cereti sfatul unui medic specializat in nutritie.

 

Surse:

https://healthybreadbysophia.com/recipe/ancient-greek-panspermia-multigrain-soup/

https://en.wikipedia.org/wiki/Festival_of_the_Dead

https://ro.orthodoxwiki.org/Coliv%C4%83

https://dieta.romedic.ro/aliment/grau

 

 

Vezi si alte retete Retete de dieta vegan sau de post
array(1) { [0]=> object(WP_Term)#7188 (16) { ["term_id"]=> int(45) ["name"]=> string(33) "Retete de dieta vegan sau de post" ["slug"]=> string(33) "retete-de-dieta-vegan-sau-de-post" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(45) ["taxonomy"]=> string(8) "category" ["description"]=> string(1836) "

Retete de dieta vegan sau de post,

retete simple si sanatoase.

Retete de dieta vegan sau de post pentru cei ce nu consuma produse de origine animala: carne, oua, lactate si miere.

Retetele de dieta vegan sau de post sunt potrivite pentru periodele in care crestinii ortodocsi tin post.

Ce inseamna vegan? Afla citind articolul nostru http://www.retete-dieta.ro/blog/stil-de-viata-vegan/

Vegan inseamna un stil de viata din care sunt excluse mancarurile cu produse animale, dar si produsele de intretinere si cosmetice obtinute din produse animale, imbracaminte, incaltaminte, pe scurt nimic care provine de la animale. Pe langa carne, veganii nu consuma nici alimente ca: ouale, laptele si mierea. Ideea principala a curentului este ca industria animala distruge mediul inconjurator si nu este sustenabila.

Pe cat de blamat de unele persoane, pe atat de apreciat de altii, este oare veganismul o necesitate a vremurilor noastre?

Intr-o lume in care totul se face industrial, de la alimentatie, la cultura si educarea psihicului, era nevoie de un curent care sa puna accentul pe individ, pe nevoia lui de a iesi din multime, pentru a trai dupa propriul plac si nu odata cu valul social ghidat de reclame pentru o viata comoda dar lipsita de sens.

Vezi si retetele noastre ovo-lacto-vegetariene: http://www.retete-dieta.ro/retete-ovo-lacto-vegetariene/

" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(91) ["filter"]=> string(3) "raw" ["cat_ID"]=> int(45) ["category_count"]=> int(91) ["category_description"]=> string(1836) "

Retete de dieta vegan sau de post,

retete simple si sanatoase.

Retete de dieta vegan sau de post pentru cei ce nu consuma produse de origine animala: carne, oua, lactate si miere.

Retetele de dieta vegan sau de post sunt potrivite pentru periodele in care crestinii ortodocsi tin post.

Ce inseamna vegan? Afla citind articolul nostru http://www.retete-dieta.ro/blog/stil-de-viata-vegan/

Vegan inseamna un stil de viata din care sunt excluse mancarurile cu produse animale, dar si produsele de intretinere si cosmetice obtinute din produse animale, imbracaminte, incaltaminte, pe scurt nimic care provine de la animale. Pe langa carne, veganii nu consuma nici alimente ca: ouale, laptele si mierea. Ideea principala a curentului este ca industria animala distruge mediul inconjurator si nu este sustenabila.

Pe cat de blamat de unele persoane, pe atat de apreciat de altii, este oare veganismul o necesitate a vremurilor noastre?

Intr-o lume in care totul se face industrial, de la alimentatie, la cultura si educarea psihicului, era nevoie de un curent care sa puna accentul pe individ, pe nevoia lui de a iesi din multime, pentru a trai dupa propriul plac si nu odata cu valul social ghidat de reclame pentru o viata comoda dar lipsita de sens.

Vezi si retetele noastre ovo-lacto-vegetariene: http://www.retete-dieta.ro/retete-ovo-lacto-vegetariene/

" ["cat_name"]=> string(33) "Retete de dieta vegan sau de post" ["category_nicename"]=> string(33) "retete-de-dieta-vegan-sau-de-post" ["category_parent"]=> int(0) } }

Ana Maria

"Incerc sa adopt un stil de viata cat mai sanatos, sa consum in fiecare zi legume, sa inlocuiesc din cand in cand proteinele animale cu cele vegetale si sa consum cat mai putini carbohidrati. Mananc in general disociat si tin fasting hipocaloric atunci cand simt ca pot incepe o cura de slabire."

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Calculator calorii

error: Content is protected !!