Site Loader

Zacusca de vinete, coapte pe gratar la foc de lemne, nu se face usor dar este extraordinara. La astfel de activitati responsabilitatile trebuie impartite, iar 4 zicem noi ca a fost cifra magica pentru a rezolva totul, 4 oameni si 4 ore de munca in echipa din care au iesit aproximativ 6 kg de zacusca.

Baietii s-au ocupat de facut foc, copt vinetele si ardei pe gratar si de invartit in ceaun si 2 fete ce ne-am ocupat de curatat, tocat legume si pus in borcane.

Nu ni s-a parut greu, din contra, toata lumea a muncit cu placere, iar rezultatul final a fost apreciat pana si de specialistii mai vechi in domeniu (parintii).

Ingrediente:

12 kg vinete

9 kg ardei capia

2 kg ceapa

3 kg rosii

700 ml ulei

sare

20 g piper boabe

5 frunze de dafin uscate

Mod de preparare:

1. Opareste rosiile in apa fierbinte si curata-le apoi de coji.

2. Pune lemnele de foc si incinge bine gratarul, apoi incepe sa coci vinetele, apoi ardeii capia.

3. Dupa ce s-au copt bine, scoate-le si intinde-le pe o tava cu hartie de copt sa se raceasca mai repede. Tine langa tine si un vas cu apa in care sa racoresti si clatesti degetele in timpul curatatului. Te poti folosi si de o ustensila de lemn (nu cutit metalic, deoarece vor oxida vinetele). Cu cutitul poti taia doar cozile vinetelor. Pune vinetele curatate intr-o strecuratoare, isi vor lasa multa zeama.

4. Toaca ceapa, vinetele si marunteste ardeii.

5. Pune un ceaun de fonta la incins cu 700ml ulei, apoi adauga ceapa, vinetele, ardeii, rosiile, sarea, piperul si cateva foi de dafin.

6. Fierbe bine zacusca amestecand cu o lingura de lemn in ceaun.

7. Ia zacusca de pe foc si pune-o cat este calda in borcane curate si pune capacul repede.

Sunt persoane care isi mai iau cateva masuri de siguranta pentru ca zacusca sa reziste cat mai mult. Poti sa scufunzi borcanele sigilate cu capace intr-o oala cu apa fierbinte, sau sa le bagi putin in cuptor. Mama obisnuia sa puna peste borcane o patura groasa, pana a doua zi.

 

 

 

 

Ana Maria

"Incerc sa adopt un stil de viata cat mai sanatos, sa consum in fiecare zi legume, sa inlocuiesc din cand in cand proteinele animale cu cele vegetale si sa consum cat mai putini carbohidrati. Mananc in general disociat si tin fasting hipocaloric atunci cand simt ca pot incepe o cura de slabire."

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Calculator calorii

error: Content is protected !!