Creveti cu sos rosu si soba noodles de hrisca, un rasfat in stil japonez, de zile mari.
Crevetii fac parte dintre cele mai sanatoase surse de proteine animale, contin vitamina D, fier, zinc, iod si seleniu, au efect antioxidant, au continut caloric scazut si sunt usor de digerat. Aceste proprietati ii fac foarte potriviti pentru dieta.
Atentie insa la zona din care au fost pescuiti. Pe ambalaj vei vedea un cod ce reprezinta zona din care provin. Poti verifica pe harta daca zona respectiva este contaminata.
Sursa: https://www.apc-romania.ro/vault/upload/galleries/FAO_Major_Fishing_Areas_Labels_Food_Zones_Fukushima_Contamination_Map_Pacific_Sea_Currents_Fish_Tuna_www.RadioactiveChat.Blogspot.com_(1).jpg
Organizatia mondiala a sanatatii in documentul „Impact on seafood safety of the nuclear accident in Japan” anunta ca apele din zona Fukushima sunt contaminate, dar afirma ca nu s-au descoperit capturi contaminate intrate in comert. Noi preferam insa sa evitam zonele FAO 61,67,71,77 si 87.
Ingrediente pentru 2 portii:
8 creveti
2 cepe
un morcov
o lamaie
patrunjel
6 catei de usturoi
250 ml suc de rosii
putin ghimbir (am folosit cam jumatate din ce apare in poza)
sare
boia iute
piper
paste din hrisca
Mod de preparare Creveti cu sos rosu si Soba Noodles de hrisca:
- Pune o oala cu apa si putina sare la fiert. Cand a fiert apa, adauga si pastele. Fierbe-le pana devin moi, scurge apa si clateste-le in apa rece.
- Pune un strop de ulei intr-o tigaie pe foc. Pune crevetii in tigaie, intoarce-i, mai lasa-i cateva minute cu capac, apoi opreste focul.
- Curata legumele: ceapa, usturoiul, morcovul si ghimbirul si marunteste-le cu ajutorul unui robot de bucatarie.
- Pune o tigaie pe foc si caleste legumele, dupa cateva minute adauga si crevetii, sucul de rosii si condimentele. Mai tine cateva minute, amestecand in continuu, apoi opreste focul.
- Pune pastele in farfurii, sosul, crevetii, patrunjelul si stropeste cu putina zeama de lamaie.
Crevetii nedecorticati sunt mult mai gustosi ca cei decorticati, dar necesita putin mai mult efort cand ii manacam. Tine un servetel aproape caci operatiunea va fi plina de sos :). Rupe mai intai capul crevetelui, curata piciorusele si coaja, apoi cu ajutorul unui cutit fa o mica crestatura pe spatele crevetelui si scoate cu grija firicelul negru.
Daca ai musafiri si vrei sa nu intampine probleme cand vor manca, poti sa decortichezi crevetii inainte de a-i prepara.
Japonezii obisnuiesc sa curete crevetii si apoi sa ii tina intr-un castronel cu amidon, care va absoarbi foarte bine mirosurile, apoi ii clatesc bine in apa rece si ii usuca cu ajutorul unui prosop de hartie.
Vezi si alte retete Keto
One Reply to “Creveti cu sos rosu si Soba Noodles de hrisca – o reteta in stil japonez”