Mancare de castraveti cu carne. Acest tip de mancarea delicioasa este traditionala mai ales in sate, cand se terminau zarzavaturile se inlocuiau de obicei cu muraturi pana prin luna mai.
Reteta originala spune ca trebuie neaparat folositi castraveti in saramura, nu in otet. Noi facem aceasta mancare din muschi de porc, pe care in fierbem inainte sa il calim cu ceapa si sa amestecam cu celelelalte ingrediente.
Mai jos aveti reteta lui Razvan care a pregatit la ceaun, pe foc de lemne, aceasta mancare „uitata” de bucatarii zilelor noastre.
„E prima oară cand gatesc aceasta mancare minunata. Nu am mai mancat de cand eram foarte, foarte mic (facea bunica Mimi).
In toata viata, cred ca am mancat de doua ori asa ceva! E o mancare oarecum uitata, dar nu știu de ce. De acum, o sa tot fac, caci e grozava! Si se face și foarte usor.
Ingrediente:
Cam un kil de castraveti murati (eu citisem ca trebuie sa fie murati in saramura, dar aveam putini d-astia, m-am dus la magazin sa mai cumpar, acolo am gasit doar in otet; merg si aia foarte bine!).
Cam un kil de carne de ce o fi (de preferat porc sau vita)
Vreo doua-trei cepe.
Niste bulion, pasta de rosii, ceva rosu din rosii sa fie.
Si merita sa adaugi si niste boia afumata, daca ai.
Si eu am adaugat si o legatura de patrunjel.
Mod de preparare mancare de castraveti cu carne la ceaun pe foc de lemne:
- Tai pe din doua castravetii murati si apoi in feliute. Sau poti sa ii tai in feliute si atat, cum iti place tie. Scurgi bine de tot castravetii aia, taiati, intr-o sita. Eu i-am lasat cam o ora sa se scurga, daca nu chiar mai mult. De aia e bine sa incepi cu castravetii – cat se scurg aia, calesti ceapa aia si carnea.
- Calesti ceapa tocata si carnea taiata in cubulete, cand incep sa se rumeneasca adauga si putina apa.
- Tot in tigaia in care calesti, adaugi si niste boia afumata (daca ai).
- Castravetii aia feliati ii pui, apoi, intr-o oala si torni apa peste ei doar cat sa ii acopere pe toti. Fierbi mult si bine la ei, pana scade destul de mult apa.
- Adaugi ce ai in tigaia in care ziceam sa calesti si mai fierbi oleaca. Poti sa mai adaugi niste boia afumata. La sfarsit, pui si patrunjelul ala, tocat.
Si gata! V-am promis ca se face foarte usor! Pofta buna! ”
Vezi si alte retete de la Razvan!
Urmareste pagina noastra si pe Facebook, pentru noi retete de dieta @retetedietaro www.facebook.com/retetedietaro.
Daca faci parte din categoria celor care reusesc mai bine atunci cand apartin unei comunitati, te invit pe grupul nostru de discutii, idei si sfaturi: https://www.facebook.com/groups/338838600451743
2 Replies to “Mancare de castraveti cu carne la ceaun pe foc de lemne”