Ce inseamna vegan? Cu 10 ani in urma ma intorceam in tara, dupa un an sabatic petrecut in tarile germanice, cu un cuvant nou in vocabular, VEGAN. Era un curent nou cel putin pentru mine.
Vegan inseamna un stil de viata din care sunt excluse mancarurile cu produse animale, dar si produsele de intretinere si cosmetice obtinute din produse animale, imbracaminte, incaltaminte, pe scurt nimic care provine de la animale. Pe langa carne, veganii nu consuma nici alimente ca: ouale, laptele si mierea. Ideea principala a curentului este ca industria animala distruge mediul inconjurator si nu este sustenabila.
Pe cat de blamat de unele persoane, pe atat de apreciat de altii, este oare veganismul o necesitate a vremurilor noastre?
Intr-o lume in care totul se face industrial, de la alimentatie, la cultura si educarea psihicului, era nevoie de un curent care sa puna accentul pe individ, pe nevoia lui de a iesi din multime, pentru a trai dupa propriul plac si nu odata cu valul social ghidat de reclame pentru o viata comoda dar lipsita de sens.
In Viena am avut ocazia de a manca impreuna cu niste prieteni stabiliti acolo mancare pregatita dupa retete vegan. Marturisesc ca nu mi-a placut ce gateau ei, insa am mers intr-o zi la un eveniment vegan in centrul orasului, acolo am avut de unde alege dintr-o gama larga de mancaruri foarte gustoase. Am avut ocazia si sa gust gratuit din cea mai lunga prajitura cu martipan vegana. A fost delicioasa!
Intalnisem in Frankfurt un tip care mi-a povestit despre curentul acesta, era extrem de hotarat sa il faca cunoscut cat mai multor oameni, pentru a le reaminti ca nu este normal sa crestem animale la nivel industrial si sa le transam gandindu-ne doar la profitul material si la bunastarea trupeasca, ignorand faptul ca incalcam echilibrul naturii. Recunosc, entuziasmul lui m-a lasat rece la inceput (nu sunt o persoana usor de convins), insa discursul lui mi-a dat totusi de gandit si am mai schimbat cate ceva in modul in care aleg ceea ce mananc.
Despre industria alimentara
Odata cu aparitia banilor, omul nu a mai fost nevoit sa isi produca singur alimentele de baza, s-a specializat pe anumite produse, pe care le-a schimbat apoi cu alti producatori de alte produse, dar mai apoi prin prosperitatea unuia sa se ajunga la productia pe banda si industrializarea hranei.
Se spune despre plante ca ar creste mai bine si mai frumos daca le acordam o atentie sporita, daca le vorbim sau cantam, despre apa la fel se spune ca isi schimba propietatile in functie de starea de spirit a oamenilor din jur, dar cu hrana noastra ce se intampla? Ati auzit cu totii despre animale inghesuite in custi prea mici, hranite cu diverse substante pentru a se ingrasa rapid si a cantari mai mult, acesta este un exemplu clar a faptului ca hrana nu mai este un dar al naturii, este oare hrana noastra moarta inainte de vreme?
Noi romanii mai avem o sansa, o relatie in piata, o ruda pe la tara, doar asa sa mai mananci un animal crescut normal, insa marea greseala a omului de la oras este ca nu isi pune intrebari. Viata de la oras este atat de agitata incat am uitat sa ne punem probleme legate de cum se produc alimentele pe care le consumam. Mi-am pus problema simplu, daca maine ar trebui sa imi cresc singura gaina si apoi sa o tai cu mana mea, sa o curat de pene si de intestine, as mai putea sa o consum? Va spun sigur ca nu, dar am uitat ca puii nu cresc in caserole la supermarket.
Suntem in 2020 si consumul de carne de pe planetă se pare ca a ajuns la niveluri record. Suntem mai multi si consumam mult mai multa hrana decat avem nevoie. Suntem sedentari si obezi dar apetitul este in continuare crescut. Ne permitem financiar si gasim pe piata mai mult decat avem nevoie.
Exista ingrijorari ca in viitor cererea de carne va fi mai mare decat oferta, iar carnea artificială, creata in laborator ar putea fi o solutie. Un lucru care astazi ne ingrozeste, peste 10 ani este posibil sa devina banalitate. Singapore a aprobat deja punerea pe piata a carnii artificiale.
Problema cea mai mare pe care eu o vad este la industria legumelor. Legumele ar trebui sa-si recastige importanta in meniul nostru. De multe ori nu mai vedem legumele ca pe un aliment de baza ci ca pe o garnitura din ce in ce mai neinteresanta, uneori lasata in farfurie. Acum 10 ani eram socata de gustul fad al legumelor din alte tari, astazi observ ca si la noi se gasesc acelelasi tipuri de legume cu aspect extraordinar dar gust ingrozitor.
Concluzii
Eu nu sunt vegan, ii admir pe cei care au adoptat acest stil de viata si incerc sa invat si eu sa gasesc un echilibru. Un stil de viata sanatos, nu inseamna insa doar echilibrul fizic, ci si cel psihic. Motorul tuturor actiunilor noastre nu trebuie niciodata ignorat. Avand un psihic bun, ingrijindu-ne de linistea noastra interioara, vom putea sa ne ingrijim si de partea fizica.
Ce mi-am propus eu sa fac pentru a trai mai sanatos?
- Incerc pe cat posibil sa cumpar legume de la piata si nu din supermarket.
- Nu am renuntat la carne, dar nu mai mananc zilnic.
- Pe cat posibil incerc sa cumpar carne si oua mai sanatoase, de la surse mai sigure.
- Am inlocuit laptele de vaca cu laptele de migdale.
- Pentru branzeturi nu am gasit insa o solutie, inlocuitorii vegani nu m-au multumit.
- Acord mai mult timp deciziilor alimentare.
Voi ce vreti sa schimbati in gandirea si alimentatia voastra, pentru sanatate si pentru mediu?
Te invit tot aici pe site, la rubrica de retete vegan si vegetariene pentru a descoperi cat de diversificate si gustoase pot fi preparatele vegan, dar si cele vegetariene.
Vezi si alte retete Retete de dieta vegan sau de post