Chec aperitiv mai slab și nu prea… Avem rețeta de mai jos de la stimabilul domn Emil Boboescu, care în stilul milităresc caracteristic ne-a descris cu umor, modul in care a fost creat checul său aperitiv.
Chiar dacă rețeta originală nu este tocmai de dietă, o putem adapta renunțând la carne și micșorând cantitatea de brânzeturi. Retetea contine la baza: oua, faina de secara si legume, daca ne limitam la acestea vom obtine un chec dietetic.
Ingrediente:
5 oua
130 g faina de secara
2 linguri amidon
un plic praf de copt
o cana de branza rasa
2 ardei capia
2 cepe mici
cateva masline
o legatura de patrunjel
2 ciuperci mai mari
sare
mac
cimbru
busuioc
„Pentru a face un chec aperitiv într-o tavă rotundă, cu margini detașabile sau într-o cratiță veche, ca pe vremuri (de dimensiune mica-medie) trebuie întâi tava sau cratița respectivă în care punem hârtie de copt in care scăpăm o felie nici prea prea, nici foarte foarte de unt. Ca să se ungă mai bine, tava poate sta lângă cuptor sau aragaz să se înmoaie untul.
Mod de preparare chec aperitiv cu faina de secara:
1. Într-un castron mai sănătos spargem vreo 5 ouă pe care le frecăm până le găsesc dracii cu mixerul electric, manual sau, dacă suntem comozi, cu robotul de bucătărie.
2. Când ouăle au făcut spume la gură, punem în același castron sănătos o jumatate de cană de făină de secară și 2 linguri de amidon, asta dacă vrem s-o facem mai slabă, dacă nu, putem scăpa doar o cană de făină, fie ea și albă… dacă e albă totuși, un, plic de praf de copt nu strică… Și iar îi dăm bătaie.
3. Când s-a omogenizat cu sănătate, într-o doară, aruncăm peste compoziția noastră o cană de brânză rasă pe răzătoarea mare.
4. Dacă cu baza am terminat-o acum trecem la compoziție, unde fantezia poate să alerge liberă pe câmpiile patriei. Don’ sergent artelnic de companie ne învață să ar fi bine sa aruncăm și o mânuță fină de damă, de cașcaval ras, dar nu e obligatoriu. Și iar îi dăm bătaie…
5. Pentru partea fi-broasă, vreo doi ardei căpiați sau unul mai gras, vreo doua cepe, o mână de măsline, o legătură de pătrunjel și vreo doua ciuperci mai mari sau mai multe mai mici. Toate se toacă ad-manum și se pun una peste alta în compoziție.
6. Toată compoziția se amestecă, fie la mână, fie la mixer, dacă rezistă, și se aruncă un pic de sare, dacă nu era brânza sărată, doua picuri de mac, cimbru și busuioc, după gust, sau ce altă verdeață ne face plăcere. Toată această poveste se varsă în tava sau oala pregătită dinainte și se aruncă la cuptorul aprins la foc iute.
7. Se lasă cam 20 minute să se rumenească zdravăn și se mai și probează cu scobitoarea. Când e rumenă in obraji iar pe scobitoare nu rămâne nimic, se scoate, se lasă un pic să se odihnească și apoi se taie. Se poate consuma cald sau rece.
Vă ordon: poftă bună!”
Vezi si alte retete
Retete ovo-lacto-vegetariene
array(1) {
[0]=>
object(WP_Term)#7195 (16) {
["term_id"]=>
int(79)
["name"]=>
string(28) "Retete ovo-lacto-vegetariene"
["slug"]=>
string(28) "retete-ovo-lacto-vegetariene"
["term_group"]=>
int(0)
["term_taxonomy_id"]=>
int(79)
["taxonomy"]=>
string(8) "category"
["description"]=>
string(1282) "Retete ovo-lacto-vegetariene, un stil de viata mai sanatos, fara carne. Ovo-lacto-vegetarienii consuma toate tipurile de alimente, oua, lactate si legume, mai putin carne de niciun tip, nici peste sau fructe de mare.
Urmareste-ne pentru cele mai interesante retete ovo-lacto-vegetariene
In general in occident prin vegetarian se subintelege ovo-lacto-vegetarian.
Vegetarianismul nu trebuie confundat cu veganismul, care presupune excluderea totala si a oualelor si lactatelor din dieta.
Retete vegan gasesti aici:
http://www.retete-dieta.ro/retete-vegan-sau-de-post/
Suntem in 2020 si consumul de carne de pe planeta se pare ca a ajuns la niveluri record. Suntem mai multi si consumam mult mai multa hrana decat avem nevoie.
Suntem sedentari si obezi dar apetitul este in continuare crescut. Ne permitem financiar si gasim pe piata mai mult decat avem nevoie.
Exista ingrijorari ca in viitor cererea de carne va fi mai mare decat oferta, iar carnea artificială, creata in laborator ar putea fi o solutie. Un lucru care astazi ne ingrozeste, peste 10 ani este posibil sa devina banalitate.
Singapore a aprobat deja punerea pe piata a carnii artificiale.
"
["parent"]=>
int(0)
["count"]=>
int(36)
["filter"]=>
string(3) "raw"
["cat_ID"]=>
int(79)
["category_count"]=>
int(36)
["category_description"]=>
string(1282) "Retete ovo-lacto-vegetariene, un stil de viata mai sanatos, fara carne. Ovo-lacto-vegetarienii consuma toate tipurile de alimente, oua, lactate si legume, mai putin carne de niciun tip, nici peste sau fructe de mare.
Urmareste-ne pentru cele mai interesante retete ovo-lacto-vegetariene
In general in occident prin vegetarian se subintelege ovo-lacto-vegetarian.
Vegetarianismul nu trebuie confundat cu veganismul, care presupune excluderea totala si a oualelor si lactatelor din dieta.
Retete vegan gasesti aici:
http://www.retete-dieta.ro/retete-vegan-sau-de-post/
Suntem in 2020 si consumul de carne de pe planeta se pare ca a ajuns la niveluri record. Suntem mai multi si consumam mult mai multa hrana decat avem nevoie.
Suntem sedentari si obezi dar apetitul este in continuare crescut. Ne permitem financiar si gasim pe piata mai mult decat avem nevoie.
Exista ingrijorari ca in viitor cererea de carne va fi mai mare decat oferta, iar carnea artificială, creata in laborator ar putea fi o solutie. Un lucru care astazi ne ingrozeste, peste 10 ani este posibil sa devina banalitate.
Singapore a aprobat deja punerea pe piata a carnii artificiale.
"
["cat_name"]=>
string(28) "Retete ovo-lacto-vegetariene"
["category_nicename"]=>
string(28) "retete-ovo-lacto-vegetariene"
["category_parent"]=>
int(0)
}
}
One Reply to “Chec aperitiv cu faina de secara”